Urban Oracles

Urban Oracles

Genom ritualens transformativa inramning skapar vi ett möte för det djupt personliga att ta universell gestalt i en socialt radikal alkemi.


Vi kommer gärna till arbetsplatsen, paneldebatten eller konferensen där vi ger improviserade, estetiska responser på aktuella teman. Genom vår gestaltning speglas och bearbetas komplexa frågor på ett multidimensionellt sätt med både humor och allvar. Den gemensamma upplevelsen blir en plattform för fördjupade samtal och möten mellan människorna i rummet.


Urban Oracles erbjuder även workshops där vi tillsammans med deltagarna undersöker hur improvisation kan göra det djupt personliga universellt i en konversation med det outgrundliga.

Kerstin Bragby och Ida Lod har format Urban Oracles. Sedan 2017 har de utvecklat en undersökande praktik för poetisk och estetisk upplevelse genom scenkonst, performance, samtal och workshops.


Vi vill beröra oss in i tidlös magi och överraskande visdom i dialog med vår oroliga och utmanande samtid. Vi vill utforska och undersöka hur den spontana men djupt initierade kraften kan ingå i en samskapande konversation med andra uttryck kring brännande, aktuella och angelägna frågor.


Utifrån en improvisatorisk grundpraktik skapas komponerade föreställningar, improviserade performances samt workshops för olika sammanhang. Urban Oracles har sin bas på mötesplatsen NAV Sweden i Nacka och på Kulturhuset Tegelscenen i Hökarängen, Stockholm.


Urban Oracles har tidigare samarbetat med bland annat: NAV Sweden, Stiftelsen Klustret/Ekskäret, Sigtuna Stiftelsen, Cemus/ Uppsala universitet, Stockholm Fringe Festival, Farsta stadsdel/Stockholm stad samt Konsthall C. 


KERSTIN BRAGBY


Skådespelare/performanceartist och filosofie doktor i tillämpad teater och drama. Kerstin Bragby har en pågående bakgrund som teater- och kulturarbetare.


13 år i den internationellt sammansatta teatergruppen Jordcirkus som på 80-90-talet som producerade inom- och utomhusproduktioner, för barn, ungdom och vuxna, på egen scen i Stockholm samt på turné i Sverige, Norden och Europa. På nationell nivå var Jordcirkus initiativtagarna i arrangerandet av de första stora scenfestivalerna i Stockholm. Kulturprojekt i förorter och skolor, icke-våldträning och en konstnärligt fredlig aktivism var en aktiv del av metodiken för samhällelig och social förändring. Kerstin producerade också flera egna föreställningar bl a medvetna experiment kring kvinnlig identitet, existentiella frågor, kultur och ekologi (masterexamen i Biologi i bagaget). 


Som utbildare är hon verksam inom och utanför akademin med gestaltande och upplevelsebaserade lärprocesser för individ, grupp och organisation med inspiration i ensembleskådespelarens repertoar. I kurser som ”Skapande retreat” och ”Att leva livet som en konst” sammanfaller den bakgrunden med över 20 års initiering i ceremoniella traditioner och andra meditativa och andliga praktiker.

LUCIAVARIATIONER- performance

Återkommande på Luciadagen den 13 december. 25 min för inom- eller utomhusscen.


Föreställningen tänder upp bilder av Lucia som kvinna, helig förebild, trollpacka, martyr, fenomen, sköka, oskuld och djävulen själv!


2021:

På NAV:scen i Nacka.

2020:

På torget utanför Tegelscenen i Hökarängen.


Minns ni tiden

då vi drack ljuset

då vi drack glöden


Minns ni

när vi gick ut på torgen

klättrade på stegarna

mot stjärnorna


Vi väntade inte


Minns ni

vi drack ljuset

vi drack glöden

ur själva mörkret


Minns ni


Minns ni när vi stod på stegarna, på torgen, i väntans tider, i mörkrets tider och vaknade tillsammans.